Fotbal se v Horní Suché hraje již více než devadesát let a za dobu své existence zažil klub spoustu porážek i slavných vítězství. Letošní sezóna však byla opravdu výtečná a lze ji považovat za jednu z nejlepších v historii klubu. Sušané vyhráli 1. B třídu a postupují do 1. A třídy potřetí v historii (1968, 2008, 2022). Pamětníci by mohli namítat, že vítězství v krajském přeboru a postup do divize v letech 1975 a 1991 byl větší úspěch, což nelze rozporovat. Letošní sezóna však měla jedno specifikum – kádr fotbalistů Horní Suché tvoří vlastní odchovanci, jejichž věkový průměr se pohybuje lehce nad dvacítkou. Věkový průměr kazí zkušení matadoři brankář Tomáš Lincer, Tomáš Wojtyna a kapitán Honza Janovský. Svými výkony však šla zmiňovaná trojice příkladem. Mladý tým plný odchovanců celou sezónu neprohrál a neuvěřitelných 17 utkání v řadě neobdržel branku! Povedenou sezónu nejen mužů, ale i mládežnických celků potvrzuje vítězství dorostenců v Poháru OFS Karviná a účast starších žáků ve finále poháru.

Soutěžní ročník 2021/2022 byl zahájen po srpnových oslavách 90. výročí fotbalu, družstvo mužů tvořila dvojce trenérů Jaromír Bebenek a Zdeněk Menoušek z velmi mladých hráčů se vztahem k našemu klubu. Vyplatila se investice do mládeže, kdy hráči současného týmu mužů začínali v přípravce mezi lety 2008 až 2010. Někteří z nich pak vyzkoušeli nejvyšší mládežnické soutěže v ostravském Baníku a Karviné, aby se na přelomu dorosteneckého a mužského věku vrátili do Horní Suché s patřičnými zkušenostmi, které svému mateřskému klubu bohatě splácí. Stěžejním byl také návrat bývalého futsalového reprezentanta Honzy Janovského po ukončení profesionální kariéry z Polska, kde byl více než deset let opravdovou hvězdou. Celý ročník 1. B třídy odehráli bez porážky a díky prvenství v soutěži se po deseti letech vrátili do 1. A třídy. Potenciál mužstva je veliký, mladí hráči mají vrchol výkonnosti teprve před sebou, a tak po vhodném doplnění kádru lze předpokládat, že se Horní Suchá neztratí ani příští rok ve vyšší soutěži.

V „pocovidové době“ (snad již napořád) bojují fotbalová družstva napříč republikou s nedostatkem hráčů. To však není případ Horní Suché, která díky široké mládežnické základně zejména v kategorii dorostu v létě zakládá také „B“ družstvo mužů, které bude hrát od sezóny 2022/2023 okresní přebor Karvinska! Dvě družstva dospělých bude mít Horní Suchá znovu po téměř 30 letech. Cílem je vytvořit podmínky pro starší hráče, kteří již nebudou dostávat tolik prostoru v Áčku a zejména pro mladé hráče, pro které přechod z kategorie dorostu do mužů bude díky větší porci odehraných minut v Béčku snazší.

Mládežnická družstva hrají dlouhodobě na velikost obce vysoké soutěže krajský přebor staršího a mladšího dorostu, krajský přebor starších a mladších žáků. Družstva mladšího i staršího dorostu hrají zhruba v polovině tabulky krajského přeboru, což je soutěž, kterou nehrají ani tak velká města našeho okresu jako jsou například Bohumín, Orlová či Český Těšín. Starší žáci skončili na krásném 5. místě krajského přeboru, mladší žáci skončili 14. U mladších žáků dlouhodobě bojujeme s nedostatkem hráčů, ovšem stavy hráčů v přípravkách se začínají zvyšovat, a tak lze předpokládat, že v budoucnu bude tento problém vyřešen. Už za samotnou účast v krajském přeboru jsme na naše dorostence i žáky náležitě hrdí. V červnu proběhlo na stadionu Kovona v Karviné finále dorostu a žáků Poháru OFS Karviná, ve kterém naši dorostenci zvítězili a držiteli poháru a naši staří žáci podlehli jednobrankovým rozdílem ve vyrovnaném utkání žákům MFK Karviná.

Velikou radost nám dělají nejmenší hráči fotbalové školičky, kterou v zimním období převzal trenér Jan Chrobok, jemuž pomáhají hráči mužů Jarda Rychtařík a Aleš Stuchlík. V zimě absolvovali turnaje Ligy malých mistrů, na přírodním trávníku absolvovali mimo jiné turnaje v Sedlišti či Albrechticích.

Fotbal v Horní Suché v současné době zažívá příznivé období a je na lidech v klubu, aby trvalo co nejdéle. V uplynulém období se nám podařilo přebudovat webové stránky www.fotbalhornisucha.cz a Facebookové stránky, které velmi zdařile spravuje náš bývalý hráč a současný trenér školičky Honza Chrobok. Velmi zdařilé fotky z utkání mužů i mládeže dělá fotograf A bývalý hráč našeho dorostu Ondra Kruťa. Na začátku roku získali trenérskou licenci členové klubu Roman Kubját, Jarda Rychtařík, Tomáš Sobek, Honza Chrobok a Petr Bebenek. V květnu BYL v České televizi odvysílán pořad v cyklu Fotbal po našem, který se natáčel o dění v naší obci a o fotbale v našem klubu. Do dalšího období máme v plánu dále zvelebovat náš skvělý Sportovní areál František a také pořádat nábor dětí, abychom mohli vysoké mládežnické soutěže hrát i nadále.

Na závěr se sluší poděkovat všem hráčům, funkcionářům a trenérům klubu za dobrou reprezentaci, fanouškům za fantastickou podporu a všem partnerům za finanční a materiální pomoc, tradičně zejména našemu největšímu partnerovi Obci Horní Suchá. Děkujeme!